Explozie de prețuri pe piața cerealelor, după ce Rusia a afirmat că vrea să suspende acordul cu Ucraina

de: Anca Lupescu
31 10. 2022

Se așteaptă ca prețurile la termen ale grâului să crească luni, deoarece retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre pune în pericol exporturile ucrainene, au declarat analiștii.

Prețurile cearelelor vor crește vertiginos din cauza Rusiei

Moscova și-a suspendat în urmă cu două zile participarea la acordul pe cereale cu Ucraina, ca răspuns la ceea ce a numit drept un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia.

Kievul replicat că Rusia inventează scuze pentru a ieși din acord, un lucru pe care îl pregătea de mult.  Washingtonul a acuzat Moscova de folosirea hranei drept armă.

Piețele de grâu au fost foarte sensibile la evoluțiile războiului care a început pe 24 februarie în acest an, deoarece ambele țări sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume.

Ucraina este și un important furnizor de porumb.

Crearea coridorului, care a făcut posibil ca peste 9 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase să fie transportate din porturile ucrainene, a cântărit mult la stabilizarea piețelor de cereale și la limitarea prețurilor globale după ce au atins niveluri record.

218 nave blocate după decizia Rusiei

Duminică, 218 nave au fost „efectiv blocate” după decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export de cereale.

Vestea că Națiunile Unite, Turcia și Ucraina – celelalte părți la acordul privind coridorul – au convenit duminică asupra unui plan pentru circulația navelor și inspecții la 31 octombrie a temperat reacția la anunțul făcut de Rusia cu o zi mai devreme.

„Au existat unele mențiuni că grâul a atins limita în această seară, dar având în vedere calmul relativ după atacul cu drone, cred că 25 de cenți la grâu este corect”, a declarat Joe Davis, director de vânzări de mărfuri la firma de brokeraj Futures International.

Participanții la piață urmăresc să vadă dacă acordul privind coridorul poate fi salvat, în timp ce ONU continuă eforturile de negociere.

În absența coridorului, unii comercianți și analiști spun că Rusia nu are o capacitate logistică suplimentară pentru a umple golul, în timp ce vremea nefavorabilă creează îngrijorare cu privire la aprovizionarea recoltei în Argentina și Australia, exportatori din emisfera sudică.